Aktuálně

Škola během koronakrize: Jak byli rodiče spokojeni a jaký byl přístup učitelů? Co dělat, když se výuka na dálku vrátí?

avast Rodiče online komunikace
Škola během koronakrize
Monika Sekal
Monika Sekal 28. 8. 2020
8 min. čtení
Zkoumali jsme, jak se rodiče v Česku a dalších 11 zemích vypořádali s online výukou během karantény. Na základě zkušeností rodičů přinášíme tipy a rady, jak se připravit na nový školní rok

Většina z nás si v posledních měsících online výukou prošla. Ať už jste maminka, dědeček nebo máte k dítěti jakýkoli vztah, o online výuce jste toho od nich slyšeli možná až moc. Děti si stěžovaly na spolužáky, kteří se na online hodiny nepřipojovali. Trávily hodiny u obrazovky s přesvědčivým tvrzením, že ještě stále vytváří prezentaci na další den, zatímco vy jste jen nevěřícně kývali hlavou. U psaní posledních e-mailů jste svým potomkům ještě pomáhali s nápady na dějepisný referát. Na jednom se tak rodiče s dětmi shodnou: Online výuka bylo něco docela nového a byla to velká výzva. Jak se s ní rodiče, učitelé a děti vypořádali? Přinášíme výsledky globálního průzkumu.

Jak chrání rodiče své děti v Česku? 

Čeští rodiče si uvědomují důležitost online bezpečnosti a chtějí své děti v síti ochránit. Zároveň však přiznávají, že během koronakrize neměli tolik času se tomuto tématu věnovat, takže jejich děti trávily na internetu mimoškolní aktivity více času než obvykle. Čtvrtina z nich (26 %) dokonce přes 4 hodiny denně. 

Rodiče často ve skutečnosti nevědí, jak online bezpečnost dětem zajistit. Pouze 54 % dotázaných chrání zařízení svých dětí antivirovým programem, necelá třetina rodičů (29 %) pak využívá nějaký software pro kontrolu pohybu dětí na internetu. Někteří rodiče znají hesla svých ratolestí k jejich sociálním sítím (23 %) nebo jim přímo blokují nevhodné kontakty, aplikace, a webové stránky (30 %). 

„Otázka online bezpečnosti je však daleko širší. Děti se potřebují na síti vyznat, měly by umět rozpoznat fake news, odlišit balast od podstatných věcí, obzvlášť, pokud v síti hledají informace ke studiu, jako například ukázal náš výzkum, kdy děti výrazně více využívaly pro studium Youtube,” říká spoluautorka výzkumu, socioložka a psycholožka Kateřina Müllerová. 

Tipy na základní online bezpečnost dětí

  • Nainstalujte na zařízení vašich potomků antivirový program. Zkusit můžete například náš bezplatný Avast Free Antivirus

  • Mluvte s dětmi o tom, jak poznat falešné zprávy, falešné profily i internetové podvody. Můžete spolu s nimi projít online kurz Buď safe online a naučit je bezpečí na internetu hravou formou. 

  • Zjistěte, co vaše dítě na internetu zajímá. Co chce na internetu dělat? Pokud to budete vědět, můžete také přesně zjistit, jaká největší nebezpečí mu hrozí a správně dítě poučíte, jak se mu vyhnout.

  • Jděte dítěti příkladem. Travte s dítětem čas bez telefonů, televize, počítačů i herních konzolí. Tím mu ukážete, že se může bavit i jinak a mnohdy lépe. 

  • I když půjdete vzorem a uděláte vše správně, někdy to nestačí. Jak tedy zamezit dítěti v nadměrném užívání telefonu? Zákazy většinou příliš nefungují.  Řešení je několik: Buď můžete vypnout na noc Wi-Fi router, pokud víte, že vaše dítě tráví hodiny před spaním koukáním na videa (dítě ale pořád může používat mobilní data) nebo můžete zkusit aplikaci pro rodičovskou kontrolu, díky které budete moci jeho aktivitu na internetu monitorovat. 

„Ve většině zkoumaných zemí uvádí zhruba jen polovina rodičů, že online zařízení jejich dětí má nainstalovaný antivir, v Brazílii je to ale například jen třetina. A přitom je to to nejjednodušší a nejzákladnější, co můžete pro ochranu svých dat a zařízení udělat. Navíc, jen pětina rodičů v Německu, Francii nebo Japonsku nějakým způsobem řeší online ochranu a kontrolu dětí,” vysvětluje odbornice na online bezpečnost Avastu a ambasadorka programu Buď safe online Julia Szymańska a dodává: „V Avastu jsme jen během pandemie zaznamenali 20% nárůst vyděračských ransomware útoků po celém světě. Konkrétně v Česku jich pak bylo až o 40 % víc. A i to je důvod proč by rodiče i školy měly online zabezpečení dětí věnovat více prostoru a společně se v této oblasti vzdělávat.” 

Učitelé, pozor na sdílení osobních údajů žáků! 

Podle rodičů téměř nikdo z vyučujících v komunikaci s dětmi žádná bezpečnostní pravidla nezavedl a jen necelá polovina učitelů (46 %) se věnovala pravidlům ochrany soukromí na internetu. 

„Jedním z největších rizik v oblasti ochrany osobních údajů představuje pro děti sdílení školních prací a dokumentů, které obsahují různé citlivé informace,” popisuje Szymańska. „Téměř čtvrtina žáků (23 %) má přitom své práce vystavené na sdílených webových platformách, kde k nim mají volný přístup jejich spolužáci a další rodiče.”

Technické zázemí a online zařízení: Z čeho se děti připojovaly? 

Ačkoli většina dětí mohla k výuce použít vlastní technologie, 30 % žáků si musela na hodiny půjčit notebook jiného člena rodiny. Ještě méně dětí (23 %) mělo k dispozici tiskárnu, která ale v mnohých případech byla pro výuku nezbytná. 

„Kromě rozdílných přístupů škol k distančnímu vzdělávání v době koronavirové pandemie to byl také nedostatek a různá úroveň technického vybavení v domácnostech, které jednoznačně prohloubili nerovnosti ve vzdělávání,” doplňuje Müllerová.

Jak s dětmi učitelé komunikovali? A jak se o výuce bavily děti? 

Obvykle se učitelé drželi klasických komunikačních nástrojů, jakými jsou e-mail (35 %) a školní platformy (33 %), což je škoda. Děti daleko více ocení a využijí, když s nimi učitel komunikuje aplikacemi, které samy využívají. O interaktivnější výuku se pokusili digitálně zdatnější učitelé, kteří do výuky zapojili i testy a kvízy (56 %) nebo online třídy (44 %). Někteří také nahrávali své přednášky na YouTube (38 %), aby se žáci mohli na hodiny podívat a cokoli si znovu zopakovat.

Nezahálely ani samotné děti, které o školních povinnostech diskutovaly s ostatními spolužáky prostřednictvím chatovacích aplikací (43 %) a více než třetina z nich (38 %) využívala vlastní vzdělávací aplikace.

Mnoho z dětí ale přesto neví, jak používat chatovací aplikace a komunikační nástroje bezpečně. Pokud tedy máte doma potomka, nechte jej vyzkoušet náš online kurz, který jej naučí, jak být na internetu opravdu v bezpečí

Jakou známku si zaslouží distanční výuka? 

Online výuka vyvolala u rodičů i dětí smíšené ohlasy. Více než polovina rodičů (51 %) byla s distanční výukou spokojena, 20 % rodičů bylo nespokojených. 

„Největší překážkou byl podle rodičů chybějící kontakt dětí se spolužáky, složitost výuky, se kterou museli dětem pomáhat a nedostatek zpětné vazby. Pozitivně pak vnímají zejména fakt, že děti získaly větší odpovědnost, výuka na dálku je vedla k samostatnosti,” říká Szymańska.

Třetina rodičů uvedla, že byla domácí výuka vyčerpávající. V tomto ohledu na tom nejhůře byli Rusové, Němci, Brazilci a Japonci, kteří měli problém udržet děti motivované a nevyhovoval jim ani způsob komunikace se školami. 

Spokojených rodičů bylo nejvíce naopak v Austrálii, USA, ve Francii, ale i u nás v Česku a na Slovensku, kde rodiče obzvlášť pozitivně hodnotí aktivitu škol a zpětnou vazbu, kterou jim poskytovaly. Zdá se tedy, že si minimálně školy v Česku a na Slovensku zaslouží projít do dalšího ročníku. 

Tipy pro pro případ opakující se výuky na dálku:

Tipy pro rodiče:

Jak jsme již zmiňovali výše, základem je na zařízení nainstalovat antivirus. Ujistěte se také, že jej používají i děti a vědí, jak s ním pracovat.

Absolvujte spolu s dětmi náš kurz z dílny projektu Buď safe online. V něm se dítě hravou formou dozví, jak být na internetu v bezpečí a ukáže, kde se skrývají největší hrozby. 

Používejte silná hesla. Nejlépe v kombinaci s dvoufázovým ověřením. Nevíte, jak silné heslo vypadá? Podívejte se na video, kde vám ukážeme, jak unikátní a silné heslo vytvořit

Nastavte si s dětmi jasná pravidla a chraňte jejich soukromí (třeba vymezováním času, které děti tráví online nebo pomocí rodičovských kontrol).

Bavte se s dětmi o online světě a bezpečnosti v něm. Nenechávejte je, aby poznávaly svět internetu sami. Bohužel na něm už neplatí bezpečí jako před dvaceti lety. Naučte je, jak se vyhýbat hrozbám, jak se bránit kyberšikaně a neuvěřit podvodníkům. 

Tipy pro učitele:

Internet je plný hrozeb. Myslete proto na bezpečí a soukromí dětí. Zašifrujte dokumenty, které obsahují senzitivní údaje a vyhodnocení sdílejte soukromě.

 

Zdroj fotky: Unsplash // Thomas Park