Sociální sítě

Pozor na falešné stránky na Facebooku a dalších sociálních sítích

falešný profil Tipy socialní sítě
Alena Vohanková
Alena Vohanková 4. 2. 2020
2 min. čtení
Na sociálních sítích můžeš snadno narazit na profil tvého oblíbeného influencera, herce nebo sportovce, který je ve skutečnosti falešný. Jirka Král a Julka z Avastu se podělí o pár tipů, jak takový profil poznat.

Falešné profily přejímají fotky a statusy od skutečných osobností, aby působily věrohodně. Celebrity se tyto podvodné stránky snaží rušit tím, že je nahlásí, je jich však často tolik, že není možné je  nahlásit všechny. Aby ses nenechal/a napálit falešným profilem, je dobré se podívat, zda je ten, který sleduješ, ověřený danou sociální sítí. Poznáš to vedle modré nebo šedé fajfky vedle jména profilu, která značí, že jde o skutečný profil. Ale pozor, pokud nějaký účet fajfku nemá, nemusí to nutně znamenat, že je falešný. Získat v Česku ověření profilu je docela náročné, takže ani tak známá osobnost, jako je Jirka Král, nemá fajfku u všech svých účtů.

Proto je dobré se podívat i na další údaje stránky, jako je počet followerů, nebo kdy byl na stránku přidaný poslední příspěvek. Pravý profil bude mít fanoušků vždy více, a veškeré fotky a příspěvky zveřejní jako první. Pokud je na některém profilu starší datum zveřejnění, je jasné, že příspěvek zřejmě zkopíroval. 

Skutečné profily ti také nikdy neodpoví na zprávu. Známým osobnostem chodí na sociálních sítích až tisíce zpráv denně, není tedy šance, že by si je jeden člověk všechny přečetl. Naopak, pokud ti od tvého oblíbeného influencera odpověď přijde, měl bys zbystřit, protože se může jednat o fake. Ten dostává zpráv méně, a tak je pravděpodobnější, že narazí i na tu tvou. Vždy si dávej také pozor, jaké informace do těchto zpráv píšeš. Nikdy nevíš, ke komu se může doopravdy dostat.