Sociální sítě

Nemluv s cizími lidmi... staré pravidlo platí také online

Rodiče online komunikace Učitelé
Nemluv s cizími lidmi... staré pravidlo platí také online
Julia Szymańska
Julia Szymańska 19. 6. 2019
5 min. čtení
Online výzkum ukázal, že 42 % dětí komunikuje prostřednictvím sociálních sítí s lidmi, které vůbec nezná. V rámci našich bezpečnostních přednášek na základních školách se jich přizná dokonce mnohem víc.

Naše děti tvoří generaci, která se narodila "s mobilem nebo herní konzolí v ruce.” Technologie jsou běžnou součástí jejich života a online komunikace je tak normálním způsobem domlouvání se. Způsobů, jak mohou děti online komunikovat, je celá řada: online multihry, sociální sítě, WhatsApp, Facebook Messenger či chatovací platformy typu lide.cz. 

Příležitostí komunikovat s okolním světem mají opravdu mnoho a je velmi složité jejich počínání uhlídat.

Je velice důležité se s dětmi pravidelně bavit o možných rizikách a poučit je, jak se vyvarovat nepříjemným situacím v online komunikaci. Konec konců - řada z těchto pravidel je univerzální a platí tak v online i offline světě. Jak se bavít s dětmi o tom, co dělají online vám poradíme zde

Známe se vůbec?

Tak by mohla znít první otázka, kterou dítě položí neznámému člověku, který se s ním pokouší navázat konverzaci. Pokud je odpověď ne, nebo je tam náznak nejistoty - konverzace by měla okamžitě skončit. Jako se vaše dítě nepustí do rozhovoru s cizím člověkem na ulici, tak by to nemělo dělat v online světě. Jedním z častých problémů je ten, že děti neví, jak z takové konverzace ven. Nechtějí být neslušní, osoba na druhé straně monitoru s nimi začíná manipulovat, či je dokonce vydírá. Na našich workshopech se dětem snažíme vštípit, že nemají žádnou povinnost si s cizími lidmi psát. Jakmile se ocitnou v nepříjemné situaci, není nic snazšího než přestat komunikovat či si neznámého člověka úplně zablokovat. O této blokaci se blokovaná osoba vůbec nedozví. Vaše ratolest pro ni ze sociálního světa zmizí a už se nebudou moci v online světě dohledat a kontaktovat.

Návod, jak takovou blokaci nastavit, máme připravený v našich videonávodech. Jejich pomocí si můžete neznámé osoby zablokovat na Facebooku/Messengeru, Instagramu, či TikToku.

Falešné profily

Proč máš Kačenky profil mezi přáteli na Facebooku dvakrát? Jak je možné, že sleduješ 5 profilů Jirky Krále a jeden z nich Ti dokonce píše? Kdo je ta “spolužačka”, která ti píše na Messengeru, ale o které jsi ve škole nikdy neslyšela? Online svět je plný falešných profilů, které vznikají k nejrůznějším účelům - nejčastěji podvodům.

Jak takové profily odlišit? Tady je pár základních pravidel:

  • Je vysoce nepravděpodobné, že by si známé osobnosti či influenceři s vašimi dětmi dopisovali. Denně dostávají tisíce zpráv a komentářů a pokud už na některé odpoví, je téměř jisté, že se toto prohození slov nepromění v delší konverzaci. Pokud vaše děti dostanou z ničeho nic zprávu od Jirky Krále, je jasné, že se jedná o falešný profil, který si vypůjčil osobnost influencera k přitáhnutí pozornosti.
  • Jeden kamarád = Jeden profil na sociální síti. V případě, že jich má vaše dítě v přátelích více, je nejsnazší cesta se s kamarádem sejít a zeptat se, který z profilů je skutečně jeho a falešné odstranit.
  • “Internetový kamarád” potřebuje půjčit peníze nebo vám prostřednictvím chatu posílá skvělé nabídky, vouchery či super slevy na itemy nebo skinny ve hrách? Je jasné, že se jedná o pouhý podvod.

Online predátoři

Dokument Víta Klusáka upozorňuje na jeden z nejzávažnějších problémů současné doby. “Moje dítě by nikdy nikomu neposlalo své  intimní fotky” - myslí si většina rodičů, ale kde berou tu jistotu? Děti si dopisují s cizími lidmi z nejrůznějších důvodů - nuda, zvědavost, chuť na sebe upozornit. Nevinná zábava se často vymkne kontrole. Prevence je to nejdůležitější, co pro své dítě můžete udělat.

Co vašemu dítěti poradit?

  • Nikdy neposílej neznámým lidem své fotky nebo soukromé informace
  • Nikdy si nedomlouvej schůzku s osobou, kterou znáš pouze z chatu
  • Nenech se uplatit: dárek za “službu” může vést k nepříjemnému pocitu a dokonce vydírání
  • I s tou nejnepříjemnější věcí za mnou můžeš přijít a společně najdeme řešení
  • Pokud bude nejhůř, vyhledejte odbornou pomoc a celou věc nahlaste policii.

Pojďme občas vypnout

Na internetu trávíme hodně času. Není fajn se občas sejít s kamarády osobně?

  • Vyberte jeden večer v týdnu, kdy nikdo u vás doma nebude používat internet. Platí to i pro vás milí rodiče!
  • Místo hraní her na tabletu - chvilka sportu; místo online chatu - zavolejte si se svými přáteli.
  • Nabídněte svým dětem, aby své kamarády pozvali k sobě domů a navrhněte jim atraktivní alternativu, jak strávit čas offline.