Kyberbezpečnost

Malware není cool. Ale co to vlastně je?

malware antivirus ransomware viry Tipy
Malware není cool. Ale co to vlastně je?
David Mičke
David Mičke 14. 6. 2019
2 min. čtení
Pod názvem malware si představte jakýkoliv program, který může nadělat škody ve vašem počítači, mobilu a dalších zařízeních. Jak se malwaru bránit?

Ukrást důležité informace, peníze nebo znemožnit užívání vašich zařízení – zkrátka nic, o co by kdokoliv stál.

Ve škatulce s nápisem malware najdete všechny myslitelné hrozby, o kterých vás Jirka Král s Julkou a další členové týmu Buď safe online informovali v našich videích nebo na sociálních sítích.

Řadíme sem například počítačový vir, ransomware, trojského koně a jiné. Malwarem se vaše zařízení může nakazit stažením škodlivého souboru, jako jsou různé hry, programy, hudba, ale také prohlížením nakažených stránek na internetu. Kyberútočníci také využívají bezpečnostních mezer a neaktualizovaných aplikací.

Jak bojovat s Malwarem

A jak se bránit před malware a počitačovými viry? Otevírejte jen soubory ze známých zdrojů a dávejte pozor, jaká oprávnění po vás aplikace chtějí – kalkulačce přístup ke kontaktům opravdu na nic nebude, a už vůbec ne administrátorská práva.

Dále je pro ochranu samozřejmě dobré mít kvalitní antivir nebo antimalwarový software.

Že vás malware dostal, poznáte třeba podle toho, že se vám zařízení pomaleji načítá, déle trvá, než se otevře Minecraft, Fortnite nebo vaše jiné oblíbené hry a programy. Dalším důkazem přítomnosti malwaru mohou být také častá reklamní okna (pop-upy) nebo pády systému.

Kvalitní bezpečnostní software, který například zadarmo nabízí Avast, vám může pomoci se nezvaného softwaru zbavit.