Rychlé tipy

Která chatovací aplikace je nejbezpečnější?

ochrana online komunikace Tipy
Která chatovací aplikace je nejbezpečnější?
Monika Sekal
Monika Sekal 25. 5. 2020
5 min. čtení
Jaké aplikace používáš na psaní a volání se spolužáky a kámoši? Máš jich pravděpodobně několik, že? Pak by ses možná měl zamyslet nad tím, jestli jsou opravdu bezpečné, popřípadě kterou aplikací je vyměnit.

Pokud totiž její vývojáři nemysleli na bezpečnost, mohou se tvé zprávy i citlivé údaje jednoduše dostat do nesprávných rukou. Proto jsme pro tebe připravili tento výčet aplikací. Najdeš v nich bezpečnostní funkce a opatření aplikací, které pravděpodobně už používáš i znáš i takové aplikace, které jsou opravdu bezpečné a dbají na soukromí svých uživatelů. Najdi si, která aplikace je pro tebe ta nejlepší v našem seznamu. 👇

tabulka_chaty

💡Co znamená koncové šifrování?

Když má aplikace koncové nebo také end-to-end šifrování, znamená to, že zprávu uvidí pouze účastníci konverzace, tedy její odesílatel a příjemce. Pokud zpráva příjemci ještě nedošla, uloží se na servery aplikace, okamžitě po doručení zprávy se ale ze serverů zase vymaže. 

 

Přehled dalších funkcí aplikací v tabulce👇

💬 WhatsApp kromě výše uvedených bezpečnostních funkcí nabízí i další zajímavé možnosti pro ochranu tvého soukromí. Například automaticky odstraňuje neaktivní účty (po 120 dnech nečinnosti), na rozdíl ale od například appky Silence chaty nemizí, naopak se automaticky zálohují do telefonu. V nastavení soukromí můžeš také změnit, kdo uvidí tvůj stav, tvoji profilovou fotografii, nebo jestli se bude ostatním zobrazovat oznámení o přečtení zpráv, které ti přišly. 

💬 Telegram je další aplikací, která bere bezpečnost svého uživatele vážně. Ale potřebuje k tomu trochu popostrčit. Nabízí koncové šifrování, ale musíš si jej sám manuálně zapnout v každém chatu (Telegram tuto možnost nabízí jako tajnou konverzaci). Zároveň si můžeš nastavit, jestli mají tvé zprávy po nějaké době mizet nebo naopak můžeš chaty zálohovat. Můžeš si také vytvořit tajné konverzace nebo si můžeš určité konverzace zamknout. Odemknout půjdou jenom pomocí tvého otisku prstu nebo hesla, které si sám nastavíš. 

💬 Viber ti v každém chatu ukáže, jak chráněná daná konverzace je, můžeš si s kamarády vytvořit tajný chat, který má vlastní časovač samozničení, upozorní tě, pokud si druhý člověk udělá snímek obrazovky a chrání i proti přeposílání zpráv. Můžeš si také nastavit, že nebude vidět, zda jsi si zprávu přečetl, nebo ne, popřípadě zakázat sdílení stavu online. 

💬 Threema neukládá žádné informace o tvých kontaktech (a ani o tobě), a jakmile se tvé zprávy odešlou, okamžitě je maže. Tobě zprávy ale zůstanou, jen k nim Threema nebude mít žádný přístup. Taky si můžeš nastavit tajné konverzace, ke kterým si můžeš nastavit PIN kód pro přístup. Jedinou nevýhodou této aplikace je, že není zdarma (v obchodě Play stojí 69,99 Kč, na App storu stojí 79 Kč).

💬 Silence je aplikace, která je známá právě díky důrazu na soukromí, najdeš ji ale jenom pro Android. Kromě toho, že zprávy po určité době vždy zmizí, takže se nemusíš bát, že si je někdo bude moci přečíst, máš také možnost nastavit heslo pro přístup ke konverzacím (to si můžeš nastavit po určité době neaktivity v dané konverzaci). Když tedy někde necháš svůj telefon ležet a přijde k němu zvědavý kámoš, do konverzace nebude moci nahlédnout bez znalosti tvého hesla. Můžeš taky zakázat dělat snímky obrazovky uvnitř aplikace i v listu nedávných konverzací. Taky si můžeš nastavit, že si aplikace nebude pamatovat, co jsi napsal. To znamená, že ti nezačne nabízet automaticky žádná slova, která byla použita v konverzaci, ani je nebude ukládat. 

💬 Signal podobně jako v jiných aplikacích, i tady se nabízí možnost inkognito klávesnice (takže si nebude klávesnice nic z konverzací z aplikace pamatovat a nabízet v jiných aplikacích), také můžeš blokovat náhled aplikace v přehledu aplikací, nastavit mizení zpráv po určité době nebo si v aplikaci nastavit bezpečnostní PIN kód. V tabulce zmiňujeme, že došlo k úniku dat, abychom byli ale přesní, došlo k bezpečnostní chybě, která umožňovala odposlouchávat hovory, aniž by je uživatel musel zvednout. Chyba už je ale opravená a Signal je dál považován za jednu z nejbezpečnějších aplikací pro posílání zpráv. 

💬 Messenger si kromě funkcí a bezpečnostních opatření uvedených v tabulce můžeš přizpůsobit i dalšími funkcemi. Například můžeš vypnout, jestli tvoji přátelé uvidí, že jsi aktivní nebo můžeš vytvářet tajné konverzace, ve kterých můžeš nechat zprávy po nějaké době zmizet. U Messengeru také došlo spíš k bezpečnostní chybě, o žádném velkém úniku dat z aplikace záznamy nemáme. Messenger má sice koncové šifrování, ale zatím jen na iOS a Androidu, na desktopu ho bude terpve přidávat. 

💬 iMessage aplikace je dostupná pro každou verzi iOS od 5.0, dost pravděpodobně jsi ji tedy už někdy použil, pokud iPhone máš. Nabízí koncové šifrování, ale pouze pokud posíláš zprávu dalšímu uživateli Applu. Pokud posíláš zprávu někomu, kdo má Android, zpráva je odeslána jako klasická SMS zpráva. V aplikaci si nově dokonce můžeš nastavit, jak dlouho příjemce tvoji zprávu nebo fotku/video uvidí (tahle funkce funguje od iOS verze 10). Zprávy si taky můžeš zašifrované zálohovat na iCloud. Únik dat aplikace iMessage, podobně jako u Signalu, byl spíš bezpečnostní chybou, kvůli které se mohli hackeři k datům uživatelů dostat. Jestli k tomu ale skutečně došlo už nikde uvedeno není. 

 

👉 Ukradli ti Instagram, Fortnite účet, někdo tě obtěžuje? Podívej se na videa a přečti si tipy od Avastu a Jirky Krále. Zde zjistíš, jak to řešit.

 

Zdroj fotky: ROBIN WORRALL // Unsplash