Sociální sítě

Dítě na TikToku: Jak na bezpečí a soukromí

TikTok Rodiče Učitelé
Dítě na TikToku: Jak na bezpečí a soukromí
Julia Szymańska
Julia Szymańska 11. 6. 2019
5 min. čtení
Jednou z nejčastějších otázek, kterou mi rodiče pokládají, zní: “Moje dítě je na TikToku, mám mít strach? A co s tím? Nejradši bych ty sociální sítě úplně zakázal.”

Jenže zákaz nic neřeší. Chvíli ho dítě může dodržovat a možná budete mít pocit, že situaci máte pod kontrolou, protože vaše dítě na TikToku není. Jenže tento zákaz se dá snadno obejít - stačí si založit profil pod falešným jménem nebo používat mobil kamarádů. A vy místo toho, abyste měli přehled, co vaše dítě dělá online, ani netušíte, že je z něj internetová hvězda.

A kdyby bylo třeba řešit krizovou situaci, tak ani nevíte kde začít. Místo zákazu se pojďme pobavit o tom, jak vaše děti naučit používat TikTok co nejbezpečněji.

Na co si dát pozor?

  1. Je profil vašeho dítěte veřejný nebo soukromý? Věděli jste, že výchozí nastavení profilů na TikToku je veřejné. Pro mládež je to velké lákadlo. Díky tomu snadno získají nové sledující a sbírají srdíčka. Ale je tu i mnoho záporů: děti se tak vystavují úplně cizím očím a nebezpečí kyberšikany. Doporučujeme tedy nastavit účet tak, aby nebyl veřejně dohledatelný a dítě mělo kontrolu nad tím, kdo jeho profil sleduje - mluvíme o tzv. soukromém profilu. Jak na soukromí na TikToku detailně radíme v našem video tutoriálu, kde vás krok po kroku provedeme nastavením aplikace TikTok. 
  2. Duety, komentáře a zprávy: Pokud se nezmění výchozí nastavení veřejného profilu, každý uživatel TikToku si s vaším dítětem může soukromě dopisovat, komentovat jeho videa nebo s ním natočit tzv. video duet. Všechna rizika jsou bohužel spojena s největším lákadlem této aplikace - mít u svých videí co nejvíce zhlédnutí, lajků a sledujících. Buďte o krok napřed, přátelsky s dítětem proberte všechny možné hrozby a nastavte si přesná pravidla pro bezpečné používání této aplikace. 

Co dělat, když dítě odmítá mít soukromý profil?

  1. Nastavte jasná pravidla. Můžete projevit váš nesouhlas s tím, že je jeho profil otevřený a domluvte se na přísných a jasných pravidlech používání TikToku. Můžete určit, co dítě v žádném případě nesmí zveřejňovat: například fotky rodiny, soukromé informace, intimní příspěvky a další. Porušení těchto pravidel může vést k omezení soukromí profilu nebo případnému zákazu používání aplikace. 
  2. Vždy se o tom se mnou můžeš pobavit. I když se vám nelíbí, že vaše dítě používá TikTok, dejte najevo, že za vámi může kdykoliv přijít, pokud se dostane do nepříjemné situace. Může si tak být jisté, že jakékoliv projevy šikany, sexting nebo podivné sledující s vámi může řešit a vy jej maximálně podpoříte při řešení problému.

Co ještě můžete udělat?

  1. Diskutujte o případných hrozbách. Zklamání může přijít rychle. Duet, který někdo natočí s vaším dítětem, nemusí být vůbec lichotivý a je velká šance, že se mu někdo bude posmívat. Na druhé straně se může skrývat kdokoliv - bohužel i internetový predátor skrytý za identitou 13leté holčičky - a komentáře mohou být opravdu kruté. Pokud vás toto téma zajímá, podívejte se i na tento článek.
  2. Stáhněte si aplikaci TikTok a seznamte se s ní. Nemusíte mít aktivní profil, stačí, když si aplikaci nainstalujete a uděláte si přehled o tom, co se na této síti děje. Ano, ze začátku pro vás bude těžké pochopit, proč se někdo na tato videa vůbec dívá (nemluvě o jejich natáčení), ale zkuste si vzpomenout na vaše dospívání a to, jak vylepování plakátů vašich oblíbených zpěváků po celém pokoji ani u vašich rodičů nenašlo pochopení.
  3. Popovídejte si o tom, koho vaše dítě na TikToku sleduje a co je na těchto profilech nejvíc baví. Občas tyto profily sami prohlédněte, ať jste v obraze.
  4. Pozor i na vaše profily na sociálních sítích. Zamyslete se nad tím, co sdílíte, a jak jsou nastavene váše profily. Zde najdete průvodce soukromím na sociálních sítích. Těžko svým dětem budete vzorem, pokud se z vašich profilů na na sociálních sítích dá bez problémů zjistit jak trávíte volný čas, kde bydlíte a další soukromé informace.