Aktuálně

Čtvrtina Čechů zveřejňuje fotky svých dětí bez jejich svolení

avast Rodiče socialní sítě
Čtvrtina Čechů zveřejňuje fotky svých dětí bez jejich svolení
25. 3. 2020
4 min. čtení
Jak se čeští rodiče staví k fenoménu sharentingu

Čtvrtina českých rodičů zveřejňuje fotky svých nezletilých dětí bez jejich svolení, aniž by jim zakryla nebo rozmazala tvář. Ženy pak tyto fotky sdílejí o něco častěji než muži. Na svolení se svých dětí ptá pouze 10 % rodičů, tvář svých dětí jich zakrývá ještě méně (8 %). Vyplývá to z průzkumu, který v únoru provedl mezi českými rodiči Avast.

„Rodiče nepřiměřeně sdílí fotky dětí, které jim přijdou nevinné nebo zdánlivě v pořádku – fotka miminka při koupání nebo přebalování, či video školáka s diplomem nebo vysvědčením. To všechno jsou přitom velmi citlivá a snadno zneužitelná data,“ popisuje odbornice na online bezpečnost Julia Szymańska. 

Popsanému jevu se říká sharenting. Název vychází z kombinace anglických slov „share“ (sdílet) a  „parenting“ (rodičovství) a označuje chování rodičů, kteří na sociálních sítích extenzivně sdílejí fotografie a videa se svými dětmi, nebo informace, které se jejich dětí týkají. Zdánlivě nevinná zábava rodičů však může představovat pro objekty tohoto koníčku, tedy děti, velké riziko.

Proč je sharenting tak nebezpečný?

Jen necelá polovina českých rodičů (43 %) si uvědomuje, že se děti mohou kvůli jejich příspěvkům v pozdějším věku cítit trapně nebo se dostat do nepříjemné situace.

„Jsou to právě rodiče, kdo nese zodpovědnost za vytváření digitální stopy dítěte, která jim zůstane do konce života, aniž by k tomu děti mohly cokoliv říct,“ vysvětluje Szymańska.

„Zatímco lidé ve věku 30 - 40 let mohou mít digitální stopu nanejvýš 15 let starou, dnešní patnáctileté děti mají často na internetu zdokumentovaný celý svůj život, který je tak zároveň přístupný i dalším lidem,” dodává. Více než třetina rodičů (38 %) vnímá sdílení fotek jako zásah do soukromí svých dětí.

Trapné situace však zdaleka nejsou největším problémem, který se s sharentingem pojí. „Tím hlavním rizikem jsou volně dostupná data dětí, která může kdokoli zneužít. Dvě třetiny dotázaných se obávají, že se fotky jejich dětí dostanou do rukou sexuálních predátorů (66 %) nebo cizím lidem (61 %), strach mají také z toho, aby se dítě na základě zveřejněných příspěvků nestalo obětí kyberšikany (55 %). V případě, že rodiče dostatečně nedbají na zabezpečení svého profilu nebo virtuálních úložišť, která pro ukládání fotek používají, mohou se tyto obavy snadno stát skutečností,“ doplňuje Szymańska.

Pozor na cizí děti

Pouze 20 % rodičů se ptá na svolení ke zveřejnění fotek, na kterých se vyskytují děti někoho jiného. I v případě, že si sami dáváte pozor, co o svých dětech na svých sociálních sítích publikujete, může nebezpečí přijít ze strany rodičů a příbuzných jejich kamarádů. I vy pak dbejte na to, abyste vždy měli souhlas rodičů, pokud zveřejňujete fotku nebo video s dětmi někoho jiného.

Abyste předešli možným rizikům plynoucí ze sdílení příspěvků týkajících se vašich dětí, doporučujeme držet se několika pravidel:

  • Před zveřejněním jakékoli fotky, videa nebo příspěvku, který zahrnuje informace o vašem dítěti, zvažte, zda je vhodný. Představte si, že jde o Vaši fotku. Opravdu by Vám nevadilo, kdyby ji mohl vidět každý? 
  • Nastavte si správně svůj profil, a to nejlépe tak, aby byl veškerý obsah přístupný pouze lidem, které opravdu znáte. Pozornost věnujte také jeho zabezpečení (nastavte si silná hesla a využijte např. možnost dvoufázového ověření).
  • Pomozte nastavit profil i svému dítěti, aby mělo kontrolu nad tím, kdo jej kde označuje.
  • Pokud používáte nějaké online úložiště, pravidelně jej zálohujte a ujistěte se, že je Váš účet zabezpečený a nastavený na nejvyšší možnou úroveň soukromí.

Další tipy a zásady, jak chránit svoje děti na internetu, najdete v sekci Pro rodiče.

Nově jsme pro vaše děti připravili i nový online kurz. Témata kurzu pokrývají seznamování na internetu, řešení výhrůžek, odhalování falešných profilů, nebo prevenci kyberšikany. Scénáře jednotlivých částí kurzu připravil influencer Jirka Král v spolupráci s odborníky na internetovou bezpečnost, AvastemE-Bezpečí

Zdroj fotky: McKaela Lee // Unsplash