Co má a nemá být online
Julia Szymańska
Julia Szymańska 22. 6. 2019
4 min. čtení
Na Buď Safe Online bezpečnostních přednáškách na základních školách vždy říkáme dětem základní pravidlo: jakmile něco zveřejníte online, přestanete nad tím mít kontrolu a kdokoliv to proti vám může zneužít. Děti to většinou zarazí.

Během přednášky se nacházíme v tělocvičně, kde se shromáždí asi 180 dětí. Za hodinu se jim snažíme vysvětlit základní pravidla bezpečného chování na internetu. A musíme to udělat tak, aby si zapamatovaly maximum informací. 

První téma: Nemáte kontrolu nad tím, co jednou zveřejníte online, a to včetně Instastories (video, foto záznamy, které po 24 hodinách z profilu zmizí). Nad tím se ihned zamyslí a vidíme, jak se mezi sebou začínají dohadovat. V návaznosti na tuto informaci dětem řekneme: A nyní si vzpomeňte na poslední fotku nebo video, které jste zveřejnili na sociálních sítích. Představte si, že váš příspěvek vytisknete jako plakát, tento obrovský obrázek držíte v ruce a musíte se s ním tady projít a všem ho ukázat. V tu chvíli čtvrtina dětí sáhne pro mobil a vidíme, jak mažou fotky ze svých sociálních sítí. 

Emoci si děti zapamatují lépe než 10 pravidel. Ať už si uvědomí případné následky nebo pocit, že se mohou ztrapnit či vystavit nepříjemné situaci, v nejhorším případě kyberšikaně. Nemusíte je strašit a zakazovat internet. Místo toho pro vás máme několik rad, jak reagovat a jak své dítě vést ke kritickému myšlení:

  1. Buďte vzorem. Těžko dítěti budete autoritou, pokud na vašich sociálních sítích najdou věci, které nepatří online: osobní údaje, adresu, telefonní čísla nebo i informace, kdy a kam jedete na dovolenou. Navíc zákazy na internetu nefungují. Poradíme vám, jak se bavit s dětmi o tom, co dělají online.
  2. Vše, co dáváte online, se dá zneužít. Děti si často neuvědomují, že odstranění videa z TikToku, Youtube nebo smazání fotky z jejich online profilů nic neřeší. Kdokoliv si mohl udělat screenshot či záznam obrazovky s obsahem, který zveřejnili a sdílet ho dál. To samé platí i v případě, že někomu pošlou soukromou zprávu nebo fotku v chatu. Dávají ostatním do rukou obsah, který se dá zneužít a znepříjemnit jim život. V extrémním případě může dojít i k vytvoření falešné identity, kyberšikaně nebo vydírání. 
  3. Mrkněte se společně, co se dá o vašich dětech zjistit online. Facebook vás vybízí k vyplňování soukromých informací: kde žijete, kam chodíte do školy nebo kdo jsou členové vaší rodiny. Vaše děti by nikdy neměly zveřejňovat osobní údaje online. Pokud tyto informace proniknou ven, mohou být zneužité třeba k vytvoření falešné identity nebo pokusu o osobní setkání. Zkrátka: chraňte svou online identitu a zabezpečte si online účty, a my vám zde poradíme jak na to.
  4. Nastavte si pravidla. Na sociální sítě by vaše dítě nemělo dávat osobní údaje, adresu, telefonní číslo nebo kam chodí do školy/kroužku. Další pravidlo může být: Neoznačuj místo, kde se nacházíš, když zveřejňuješ fotky nebo Instastories. Může tě tam někdo zlý vystopovat. Fotky mladších sourozenců nebo dalších příbuzných na Instagram nepatří. Domluvte se a společně tato pravidla dodržujte.
  5. Pozor na detaily. I když nezveřejňujete žádné osobní údaje, z vašich profilů na sociálních sítích se dá vypátrat hodně. Například jaké koníčky má vaše dítě, s kým kamarádí nebo naopak, jaké problémy v poslední době řeší. Zdánlivě nevinné fotky toho mohou prozradit více, než chcete. Mrkněte spolu na toto video, kde jim jejich oblíbenec Jirka Král ukazuje, na co si zejména dát pozor.
  6. Extrémní emoce a sociální sítě nejsou kamarádi. „Grrr, ta Káča mě zase naštvala";  „Huraaaaaaa, rodiče odjíždí na chatu"; „O prázdninách se jede do Řecka” nebo internetové hádky s kamarády. Emoce a online svět nejsou dobří kamarádi. Naučte děti kontrolovat jejich pocity a online projevy.