Sociální sítě

Chraňte svou online identitu a zabezpečte si online účty

dvoufázové ověření Rodiče zabezpečení účtu Tipy Učitelé
Chraňte svou online identitu a zabezpečte si online účty
Julia Szymańska
Julia Szymańska 21. 6. 2019
2 min. čtení
Stejnou samozřejmostí jako je pro vás zamykání bytu, by pro vás mělo být i zabezpečení online účtů. Stačí několik snadných kroků, které útočníkům nabourání se do nich výrazně zkomplikuje.

Silné heslo

Unikátní a silné heslo je základním bezpečnostním prvkem každého vašeho účtu. Používáte jedno heslo pro váš e-mail, sociální sítě i online bankovnictví? Nepodceňujte rizika, která pohodlnost přináší. Každý den nejsou cílem útoků jen profily celebrit s tisíci či miliony odběrateli, ale i běžní uživatelé - například vy nebo vaše dítě. Heslo by mělo obsahovat minimálně 16 znaků, malá a velká písmena, číslici a pokud je to možné, tak i speciální znak. Pokud si nejste jistí, jak se správou hesel naložit, můžete je svěřit i profesionálním aplikacím od důvěryhodných firem. My v Avastu nabízíme aplikaci Avast Passwords, která si za vás zapamatuje všechna unikátní hesla, která u svých online účtů používáte. Podívejte se na naše video, ve kterém vám dáme i skvělé tipy na snadné zapamatování vašich hesel.

Dvoufázové ověření

Dalším krokem k bezpečnému účtu je dvoufázové ověření při přihlašování. Po zadání hesla se jedná o druhý nezávislý proces, který ověří vaši identitu. Nezávislý proto, že využívá jinou cestu komunikace, například SMS zprávu, ve které vám je zaslán unikátní náhodně vygenerovaný kód s platnostní pouze 30 vteřin. Naše videa vám názorně představí, jak si krok za krokem nastavit dvoufázové ověření na Gmailu, Seznam e-mailu, Facebooku, Instagramu, Steamu a Epic Games (Fortnite).

Dvoufázové ověření po vás budou vaše účty vyžadovat zejména v situaci, kdy se přihlásíte z neznámého zařízení - například z počítače vašeho kamaráda. Pokud se ke svému účtu přihlásíte z půjčeného počítače či telefonu, nezapomeňte se po ukončení činnosti také řádně odhlásit!