Aktuálně

Máma a táta na síti #8: jak vypadá život 14leté zpěvačky a influencerky Adély ADDY Zouharové?

Rodiče
Osmý díl podcastu o digitálním rodičovství
Monika Sekal
Monika Sekal 18. 11. 2021
4 min. čtení
Vítejte u osmého dílu podcastu Máma a táta na síti. Tentokrát si popovídáme s influencerkou a zpěvačkou Adélou Zouharovou

Je jí teprve čtrnáct, ale na sociálních sítích už má stovky tisíc sledujících. V devíti letech natočila své první video na YouTube a od té doby platformu neopustila. Bez telefonu je nanejvýš pár hodin denně. Jaký je život náctileté influencerky, se pokusí zjistit tatínek a herec Matouš Ruml v novém dílu podcastu o digitálním rodičovství.

Nejdřív YouTube, pak Instagram 

Adélina první písnička vznikla před pěti lety, tehdy jí bylo teprve devět let. O rok později si na popud svých fanoušků založila také instagramový profil. Dnes má na obou platformách desítky až stovky tisíc sledujících a přidala se také na populární TikTok. 

Na Instagramu je aktivní každý den – přidává stories, příspěvky sdílí dvakrát do týdne: „Je to povinnost i zábava. Kdyby mě to nebavilo, tak to nedělám. Také to ale dělám proto, aby lidi svým přátelům můj příspěvek poslali a začali mě sledovat další lidé.” Má pocit, že kdyby příspěvky nepřidávala tak často, mohlo by to působit neprofesionálně. Ostatně na svých sociálních sítích také spolupracuje se značkami. Například před měsícem točila videa na TikTok pro jednu kosmetickou značku. TikTok si ale neoblíbila tolik jako Instagram nebo YouTube:

„Na Instagramu vám lidi přejou, na TikToku spíš útočí. I když já mám milé komentáře,” říká Adéla. 

 

Na Instagramu má hned pět účtů. Svůj oficiální, soukromý, třídní, profil svého psa a poslední sdílí se svou kamarádkou. Nesdílí na ně ty samé fotky, ale žádný z nich není tajný. „Na můj oficiální účet bych nedala to samé, co na ten soukromý. Každý účet má jiný význam.” Na svůj oficiální účet například nikdy nepřidává fotky, na kterých není upravená nebo nalíčená. 

Fotky, které na svůj „pracovní” profil sdílí, také někdy kontroluje její maminka. Ta Adéle také pomáhá s řešením některých nevhodných zpráv a fotek, které na profil přijdou. I když teď už spíš výjimečně - Adéla už ví, jak na ně reagovat. Explicitní nebo sprosté zprávy ji však mrzí a nechápe, proč má někdo potřebu jí je posílat. 

Jak vypadá Adélin normální den? 

Ráno vstane, natočí stories. Například o tom, jaký má ten den outfit. Ve škole telefon používá jen o přestávkách, přesto někdy stihne natočit video. 


„Pak jdu domů, natočím se, že se učím,” popisuje se smíchem. 

 

A pak se učí. Někdy se zadívá do TikToku, uvědomí si, jak čas utíká a telefon odloží, aby se mohla soustředit na úkoly nebo učení. 

V deset večer Adéla telefon odevzdává rodičům. Přiznává, že jinak by byla schopna do telefonu koukat celou noc. 

„Kdo je dýl na mobilu, tak je prostě borec.” A tak se někdy před spolužáky kvůli tomu, že jí rodiče zařízení na noc berou, cítí pozadu. 

„Zažila jsi někdy delší časový úsek bez mobilu, kdy jsi byla offline?” ptá se Matouš.

„Pár hodin. Celý den to asi nebyl. (...) S tím telefonem před obličejem čas hrozně utíká, mohli bychom jít třeba ven. To je, myslím, velká škoda, že nechodíme.”  

Podívejte se na rozhovor s Adélou, ve kterém otevřeně mluví o své kariéře, o tom, co pro ní sociální sítě znamenají nebo o tom, jestli vnímá, že má její obsah skutečný dopad na její fanoušky. Pokud je vám bližší audio forma rozhovoru, můžete si rozhovor poslechnout na Spotify, Apple Podcasts nebo Google Podcasts