Aktuálně

Máma a táta na síti #5: expertka na dětskou bezpečnost Julia Szymańska radí, jak řešit závislost na telefonu a kdy dát dítěti první telefon

Rodiče
Máma a táta na síti #5
Monika Sekal
Monika Sekal 28. 10. 2021
4 min. čtení
V pátém díle podcastu o digitálním rodičovství Máma a táta na síti se ponoříme hlouběji do dětského online světa

O Julii na našem blogu neslyšíte poprvé. Ostatně se už 13 let věnuje dětské online bezpečnosti v Avastu a je ambasadorkou vzdělávacího projektu pro děti Buď safe online pod Nadací Avast. Učí, školí, píše blog. A kromě toho každý den potkává rodiče, kteří nechtějí ztratit autoritu před dětmi. Dětmi, které přitom dokonale ovládají online vychytávky, finty a influencery. A jejich rodiče v tom často tápou. 

Pojďme si tedy přiblížit svět, ve kterém naše děti žijí

U malých dětí je to poměrně jednoduché. Jejich online světy se smršťují obvykle na YouTube, kde náhodně klikají a pouští si videa s lákavými obrázky. O to důležitější je malé děti na internetu chránit, hlídat obsah, který konzumují a omezovat čas, který online tráví. 

„Pro ty nejmenší děti mezi šestým a jedenáctým rokem života vřele doporučuji rodičům používat rodičovskou kontrolu. Zamezíte tím situaci, kdy si dítě vytuní ve hře poníka za deset tisíc korun a vy dostanete jen účet k zaplacení.” Na rodičovskou kontrolu existují speciální aplikace, částečně ji lze nastavit také v nastavení telefonu. I poté ale věnujte dítěti pozornost. Největší chybou rodičů je, že si po nastavení rodičovské kontroly myslí, že mají vyhráno. Neusněte na vavřínech. Online svět se neustále mění, stejně jako vaše dítě.  

Když děti dostanou svůj  první telefon, začnou stahovat hry a aplikace. Tím se dostáváme k sofistikovanějším technologickým problémům. Dítě si spolu s hrou může stáhnout škodlivý software, který dokáže stahovat osobní informace a data z telefonu nebo se děti mohou omylem přihlásit k drahému předplatnému aplikace. A s vlastním telefonem se pojí i rizika chatovacích fór a aplikací:

„Ve věku deseti let děti prakticky nemají kritické myšlení. Neuvědomují si, že na druhé straně může být predátor. Nebo někdo, kdo si z nich chce udělat legraci,” říká Julia. Je proto důležité dítěti vysvětlit, že na druhé straně může být kdokoli a že si musí dát pozor na to, co o sobě druhému prozrazuje.

Kdy a proč dát dítěti telefon? 

Jakmile jednou dáte dítěti telefon, už není cesta zpátky. Je proto důležité předem promyslet, zda dítě zařízení skutečně potřebuje. Pouštíte jej do světa internetu vyzbrojené jen vlastními vědomostmi. Zároveň však Julia apeluje na rodiče, aby nenechali svého potomka vyloučit ze skupiny spolužáků tím, že mu telefon odmítají pořídit, i když už ho všichni ve třídě mají.

Kdy začít dítěti vysvětlovat rizika internetu? 

Na tuto otázku má Julia jasnou odpověď: Nikdy není příliš brzo. Začít byste ale měli nejpozději právě ve chvíli, kdy se mu do spárů dostane první telefon nebo tablet. 

„Když jsem své pětileté dceři pořídila tablet, nastavila jsem na něj přístupové heslo. A rovnou jsem jí vysvětlila, proč jsem to heslo nastavila, takovým stylem, který dítě umí pochopit. Řekla jsem jí, že nechci, aby se někdo díval, co na tabletu máme, kdybychom ho ztratili, podobně, jako máme na dveřích do bytu zámek, aby se nám tam nikdo nedostal. Dítě pak jednoduše pochopí, že jde o nějaký druh ochrany.” Vždy proto přizpůsobte vysvětlení tomu, co dítě online dělá a čemu rozumí.

Děti fungují online úplně jinak než dospělí. Poznávejte jejich online svět s nimi. Rodiče se často v tomto ohledu bojí, že nebudou dostatečnou autoritou a ukáže se, že jsou oproti dítěti pozadu. Není třeba se toho obávat. Naopak. Dítě si rádo vyzkouší roli učitele a vše vám vysvětlí. Společně strávený čas navíc vytvoří důvěrné pouto. Díky pár hodinám hraní Minecraftu dítě pozná, že za vámi v případě problému z online světa může přijít a vy mu pomůžete. 

V rozhovoru se také dozvíte, jak řešit dětskou závislost na telefonu nebo jak naučit děti, aby se i v online prostředí chovaly k ostatním s respektem. Podívejte se na celý rozhovor nebo si ho poslechněte na Spotify, Apple Podcast nebo Google Podcasts