Aktuálně

Máma a táta na síti #4: S ředitelem základní školy Janem Kordou o tom, jak vypadá smysluplné školství

Rodiče Učitelé
Čtvrtý díl podcastu Máma a táta na síti
Monika Sekal
Monika Sekal 22. 10. 2021
3 min. čtení
Ředitel Jan Korda v novém dílu podcastu prozradí, jak se ve výuce přizpůsobit moderní době

Ve čtvrté epizodě podcastu Máma a táta na síti se táta a herec Matouš Ruml sejde s ředitelem Základní školy a mateřské školy Praha 8, Lyčkovo náměstí. Jejím hlavním heslem je smysluplnost společně s dalšími dvěma S:

„Chceme, aby učitelé a děti chodili do školy rádi. Máme zásadu tří S – smysluplnost, spolupráci, svobodu.” Děti se snaží učit věci smysluplné pro život – včetně mediální výchovy, která je v dnešní době důležitá. 

Jak vypadá výuka v praxi? 

Škola se snaží jít s dobou a reagovat na moderní trendy. Například v informatice se děti učí to, co si samy vyberou. Tomu však předchází jeden důležitý krok, a to naučit děti hledat smysluplná témata k výuce. Děti například nedávno přišly s tématem fake news ve spojitosti s kauzou Dominika Feriho. Společně se tak naučili rozpoznat nepravdivé nebo nepodložené informace a zprávy ověřovat.

A jak se o podobných tématech začít bavit s dítětem doma? „Z pohledu rodiče je nejdůležitější s dětmi komunikovat. Využívejte situace z jejich života, abyste je vzdělali, aby děti vaší pomocí našly tu správnou cestu,” radí Jan.

Častým svárem ve školách jsou telefony. Jak škola tento problém řeší? Ve škole Jana Kordy zařízení nevadí. Naopak. Ve škole děti používat telefon smějí, opět ale přichází do hry jedno z pravidel: používat telefon ano, ale smysluplně. Jan potvrzuje, že telefon není nepřítel. Děti se mají učit pro život, a proto je důležité moderní technologie do výuky zařazovat a naučit je děti správně využívat.

Bohužel však s moderními technologiemi přicházejí i neduhy. Například kyberšikana je dnes daleko častější než klasická šikana, se kterou už se na školách příliš nesetkáme. Učitelé místo toho řeší časté případy kyberšikany. Sami si ale mnohdy nejsou jistí, jak situaci vyřešit – ve své podstatě nejde o školní problém. I přesto se jej snaží se žáky a rodiči řešit: „Když za mnou dítě přijde a upozorní mě na takový problém, vždy se ho snažím vyřešit a ukázat dětem cestu, jak se nejlépe zachovat.” 

Jak kyberšikanu poznat a jakou podobu má nejčastěji?  A hlavně – jak ji mají děti řešit? Jak konkrétně vypadá výuka pro život? A má distanční výuka dlouhodobý dopad na podobu prezenčního vyučování? Odpovědi najdete jako vždy v novém dílu podcastu, a to ať už na Spotify, Apple Podcasts nebo na Google Podcasts nebo ve videu.