Kyberbezpečnost

10 online pojmů, které by měl znát každý rodič

Rodiče online Učitelé
Fotka Patricia Pruden https://unsplash.com/photos/qESmLLXAmWs
Julia Szymańska
Julia Szymańska 11. 9. 2019
5 min. čtení
Používáte Facebook, Seznam či jiné mobilní aplikace? Výborně! Ale víte že vaše děti jsou v používání těchto aplikací daleko před vámi? Navíc aplikace, hry a sociální sítě používají zdaleka jinak než vy.

Nevyznáte se v tom, co dělají vaše děti online?

Nerozumíte jim, když se baví o Snapech, Stories nebo cheatech? Připravili jsme pro vás seznam vybraných pojmů, které vám ulehčí pochopit jejich online svět.

10 online pojmů, které by měl znát každý rodič.

Ban neboli blokace uživatelů na sociálních sítích (nebo i ve hrách). Na všech sociálních sítích platí důležité pravidlo - jde o váš prostor, který nemá právo kdokoli narušovat. Pokud nějakého uživatele zablokujete, nedozví se o tom (neobdrží žádnou notifikaci). Ve zkratce pro něj zmizíte. Nebude si moct s vámi dopisovat nebo vás sledovat. Je důležité dětem vysvětlit, že pokud je na internetu někdo obtěžuje, je to první krok, který by měly udělat, aby se cítily komfortně. O tom, jak si zablokovat otravné profily jsme natočili video tutoriály: pro Youtube, Facebook, Instagram, Whatsapp a také TikTok.

Cheaty - aplikace či programy, které si můžete stáhnout v online hrách a které vám pomohou dosáhnout ve hře lepších výsledků. Používají je snad všichni a nedává tak smysl, je úplně zakázat. Co je na těchto vychytávkách vlastně nebezpečné? Spolu s cheaty si můžete do svého počítače stáhnout nebezpečný malware a velmi snadno si tak infikovat celý software. 

Feed - domovská stránka nebo-li to, co se zobrazí, když se někdo podívá na váš profil na Instagramu.

Hashtag - slovo či fráze označená speciálním znakem „#“ (tzv. mřížka, plůtek či hash). Používají se na sociálních sítích k tomu, aby fotku nebo video zařadily do vyhledávání ve spojení s konkrétním tématem, tedy slovem, které použijete v hashtagu. Příklad: Sdílíte fotku z akce: Letní Letná a chcete, aby se objevila ve vyhledávání všem, kdo o tuto událost mají zájem. Jak na to? Snadno - označíte ji hashtagem #letniletna nebo #letniletna2019. Pokud jste fanouškem Leoše Mareše, tak pozor! Hashtagy, které pan Mareš k fotkám přidává, jsou na sociálních sítích opravdu jedinečné a svůj prvotní účel neplní.

Instastories/Stories z angličtiny příběhy (neboli Insta příběhy) tedy fotky, nebo 15 vteřinové videa, které zmizí po 24 hodinách. Neobjeví se ve feedu, tedy mezi hlavními příspěvky, ale vedle ikony (profilové fotky) na profilu uživatele. Jejich předchůdci byly Snapy, tedy opět krátké příběhy, které zmizely po krátkém čase od zveřejnění na sociální síti Snapchat. Jak poznáte, že vaše dítě zveřejňuje Instastories? Jednoduše! Jeho profilová fotka se rozzáří a po kliknutí na ni se vám rozbalí Stories. Jakmile jeho příběh zhlédnete, barevný rámeček zmizí.

 

Screenshot 2019-09-11 at 09.35.31_1

Instagramer / Influencer - Youtubeři či Instagrameři = Influenceři. Jsou to lidé, které na jejich online kanálech sleduje četné publikum fanoušků. Můžeme je nazývat internetovými celebritami. Asi víte, že “Influence” z angličtiny znamená “ovlivňovat”. Influencer je tedy vlivná osoba, která pomocí svých sociálních sítí, ovlivňuje určitou skupinu lidí. A to jak svými názory, životním stylem, tak také produkty a službami, které používá a doporučuje. Je dobré své děti naučit kritickému myšlení a vysvětlit jim, že ne vše co influenceři sdílí, je pro ně vhodné. Doporučujeme vám si přečíst náš článek: “věděli jste o tom, že i influenceři dělají reklamu?”

Lip-syncing synchronizace hudby/slova a pohybu rtů, funkce, která se používá při natáčení videí pro sociální síť TikTok.

Muser/  Mjůzer / Muser je aktivní uživatel sociální sítě TikTok, který natáčí video, kde předstírá zpěv na vybranou hudební skladbu.

TikTok v posledních měsících nejpopulárnější sociální síť vašich dětí. Sociální síť, respektive mobilní aplikace, v rámci které uživatelé zveřejňují krátká videa, částo s funkcí lip-syncing. O tom, jak funguje TikTok, jsme pro vás napsali již několik článku: třeba jak správně nastavit soukromí, nebo jak zabezpečit profil vašeho dítěte, si přečtete u nás na blogu.

Troll a hater - nejsou to samé i když k sobě mají velmi blízko. Hater je osoba, která má potřebu neustále kritizovat ostatní uživatele dané sociální sítě. Ve většině případů je tato kritika nemístná a zcela nesmyslná. Troll, narozdíl od hatera, vystupuje pod smyšlenou identitou a jeho jedinným cílem je šíření nepravdivých informací a pomlouvání ostatních uživatelů.